OCEANIS EARLY BIRD POPUST 20%

Ponuda vrijedi do 30.04.2024.

Sjeverna ruta

Ako ste naumili provesti 7 dana na jedrilici i za to ste izabralo Pag, ACI marinu Šimuni kao polaznu luku, u ovome tekstu pokazati ćemo vam zanimljive luke i uvale. A kako se ACI marina Šimuni nalazi na poziciji između “sjevernog” i “južnog” dijela naše obale, podijelili smo ovaj  prikaz na 2 dijela i nazvati ćemo ih SJEVERNA ruta i JUŽNA ruta.

Prvo ćemo zaploviti Sjevernom rutom koja uključuje otoke Maun, Silbu, Olib, Susak, Ilovik, Rab, Cres, Lošinj, Unije. A kako planirana ruta plovidbe ovisi o vremenskim uvjetima, predložiti ćemo vam i neka alternativna mjesta za vez, ako vremenski uvjeti ne idu u prilog vašoj planiranoj ruti plovidbe.

Dan 1.  (subota) ACI marina Šimuni-otok Maun ili Olib – 3-9 NM

Ovisno o vremenu Vašeg dolaska u bazu u subotu, nakon obavljenog shoppinga i papirnatog dijela preuzimanja plovila i ukoliko su vremenski uvjeti pogodni, možete isploviti do uvale Šip na otoku Maunu, koja je udaljena 3NM od ACI Marine Šimuni. U tom se kratkom vremenu možete malo bolje upoznati s brodom i provjeriti radi li sva oprema kako treba. A ako želite još više. Za sat vremena možete doploviti do Oliba. Slatinica, Draga ili luka Olib. Sve su to uvale gdje možete naći vez u zavisnosti od vremenske prognoze.

VEZ:

Na otoku Maunu možete sidriti, dno je muljevito i sidro dobro drži. Dobro je zaklonište za vjetrove iz NW i NE smjera, ali ako puše vjetar iz S smjera bolje je potražiti vez na obližnjem Olibu.

Na otoku Olibu preporučujemo uvalu Slatinicu na E strani otoka gdje je postavljeno 15 bova. Uvalu sa tirkiznim morem i pješčanom plažom mnogi smatraju jednom od ljepših na ovoj dijelu Jadranskog mora. Ali oprez, uvala Slatinica skroz je otvorena na vjetove iz N smjera tako da je bolje otploviti negdje drugdje ako je prognoza bura ili tramontana.

Dobro zaklonište za buru može biti uvala Draga na N dijelu Oliba. Lijepa uvala, sa tirkiznim morem i pješčanim dnom. Sidri se na dubini od od 2-5 metara. Sidro dobro drži na pješćanom dnu. Uvala je otvorena na vjetar iz NW smjera. Ako očekujete jačanje vjetra iz toga smjera bolje je promijeniti mjesto za vez.

Dobra alternativa svim ovim uvalama može biti luka Olib. Smještena na W strani otoka. Ima mjesta za 17 brodova. Murinzi i vez na bok. Mjesto ima trgovinu i par restorana i kafića. Dobro je zaklonište za sve vjetrove osim za vjetrove iz NW smjera.

Dan 2.  (nedjelja) Olib-Silba-Ilovik – 15NM

Predlažemo da se još malo zadržite na Olibu, okupate se i istražite sve uvale. A zatim zaplovite prema obližnjoj Silbi. Otok bez automobila, sa puno cvijeća, mirisa i sa posebnom energijom. Na otoku je jedno mjesto koje se pruža sa sjeverne na južnu stranu otoka i možete ga prehodati u nekih 10 min. Nekoliko dućana, restorana i kafića.

VEZ:

Na sjevernoj je strani Silbe mala luka sa 7-8 muringa. Moguće se je sidriti izvan lukobrana. Prošle godine je postavljeno i nekoliko bova. Ako je prognoza vjetar iz N smjera, treba otploviti na južnu stranu otoka u uvalu Sv. Ante. Tamo je postavljeno više od 20 bova u dva kraka uvale.

Na nekih 8 NM od Silbe snjestio se je otok Ilovik i Sv. Petar.

Dva otočića su odvojena 2,5km dugim i 300 m širokim kanalom. Kanal je vrlo dobro zaštićen od vjetrova i služi kao luka za nautičare koji ovdje dolaze uživati u netaknutoj prirodi.

Selo Ilovik je malo mirno mjesto s nautičkom atmosferom tijekom cijele sezone.Vrlo je popularan među brojnim nautičarima s obzirom da na njemu kao i na Silbi nema automobilskog prometa. Jedan dućan mješovite robe i nekoliko restorana.

Otok nasuprot je otok Sveti Petar koji je gotovo pust. Tamo se jedino nalazi groblje s ruševinama benediktinskog samostana.

3 su opcije privezivanja plovila oko Ilovika i otoka Svetog Petra koje Vam stoje na raspolaganju. Na istočnoj strani kanala nalazi se 80 plutača za privez plovila. Mjesto je vrlo dobro zaštićeno od gotovo svih vjetrova, dok eventualno mogu nastati valovi dok puše jako jugo (SE).

Ukoliko se odlučite privezati u luci Ilovik to možete uraditi na južnoj strani trajektnog pristaništa, no vodite računa da se sjeverna strana mora uvijek biti slobodna za lokalni trajektni promet.

Jugoistočno od trajektnog pristaništa nudi se mogućnost privezivanja na plutače.Moguće je pak i sidrenje i SI od naselja.

DAN 3. (ponedjeljak) Ilovik-Rab-21 NM

Plovimo dalje u smjeru sjeveoistoka pokraj otoka Vele i Male Orjule, uz otočić Oruda i Dolfin (sve su to lijepa mjesta za kupanje) sve do otoka Raba. Cilj nam je prenoćiti u gradu i marini istog imena – Rab. Ovo je jedno od popularnih jedriličarskih odredišta za mnoge nautičare koji plove Sjevernim Jadranom.

Grad Rab je poznat kao važno trgovačko središte još od rimskog doba i ima divljenja vrijedne povijesne spomenike, posebno četiri poznata zvonika i ruševine dvorca svetog Kristofora, kao i druge galerije i spomenike. Nikako nemojte propustiti prošetati se starom gradskom jezgrom

Vez:

Ukoliko želite sigurno mjesto za vez, ACI Marina Rab je najbolji izbor. Također, možete pronaći vez i na gradskoj rivi, ali tada vodite računa kako je gradska luka poprilično izložena cjelodnevnom pomorskom prometu. ACI Marina Rab je popularna jedriličarska destinacija u istoimenom živahnom turističkom mjestu te ima 140 vezova. Ukoliko želite biti sigurni da će vas isti čekati, najbolje je napraviti rezervaciju.

Druga opcija bi bila sidrište u uvali Sveta Eufemija, gdje ćete biti nadomak grada i imati prekrasan pogled na sva četiri zvonika. U tom slučaju trebate se koristiti gumenjakom ukoliko želite posjetiti grad Rab.

Ako imate vremena obiđite brojne uvale na samom otoku koje pružaju nebrojene mogućnosti za sidrenje i kupanje.

Mogućnost opskrbe namirnicama u Rabu su izvrsne – u samom mjestu je neoliko trgovina, restorana, barova, te poštanski ured, nautička trgovina. Također, grad Rab ima i  benzinsku crpku te servis za brodove po potrebi.

Dan 4. (utorak) Rab – Osor 22 NM

Nakon jutarnjeg kupanja u nekoj od uvala na Rabu zajedriti ćemo prema najvećem otoku u Hrvatskoj, Cresu. Prevelik je da ga cijeloga obiđemo, pa ćemo se dotaknuti svega nekoliko njegovih prekrasnih mjesta.

U plovidbi od Raba prvo ćemo doploviti do Punte Križa, SE dijela otoka Cresa. Mnoštvo uvala, razvedenost obale siguran je znak da možete naći mjesto za sebe i napraviti pauzu za ručak. Uvala Kolorat, Majiška, Pogana, Baldarin…samo su neke od brojnih uvala u kojima se možete sidriti u zavisnosti od vjetrova koji pušu.

Nakon odmora čeka nas još plovidba od nekih 9 milja do Osora.

Nakon što oplovimo Rt Suha ulazimo u kanal između Lošinja i Cresa.

Osor, ljupko mjesto koje se nalazi na Cresu, a administrativno pripada Malom Lošinju broji tek nešto manje od 100 stanovnika, ali je itekako važan. Naime, ondje se nalazi pokretni most Osor koji spaja Cres i Lošinj. Osim te atrakcije, Osor obiluje kulturnim znamenitostima, restoranima i barovima.

Bura i jugu pušu jako. U prilazu Osoru sa S strane je plitko pa treba ploviti između crvenih i zelenih oznaka. Uz obalu Cresa, u duljini oko 50 m prije mosta, je plitko (ispod 2 m) pa se treba držati dalje od nje.

VEZ:

Moguć je vez u maloj marini ili na plutačama ispred mosta. Most se otvara svaki dan u 9.00h i 17.00h, a prednost prolaza imaju plovila koja dolaze i S smjera. Prolaz je širok 12 m i najmanje dubine 2.6 m. Struja u prolazu može biti jaka tako da treba ploviti povećanom brzinom kroz prolaz.

Ako je u vremenskoj prognozi najavljena jaka bura ili jugo ne treba nastavljati plovidbu prema Osoru, već treba potražiti bolji zaklon za te vjetrove. Veli Lošinj  (jugo) Ilovik (svi vjetrovi).

Dan 5. (srijeda) Osor-Cres 21NM

Ujutro kad prođemo Osorski tjesnac nastavljamo našu plovidbu uz južnu stranu otoka Cresa prema gradu Cresu. Grad Cres smatra se sigurnom lukom u svim vremenskim uvjetima.

U svojoj plovidbi nemojte propustiti posjetiti brojne uvale i plaže. Uvale Žanja, Martinščica, Lubenice, Valun, Vela Draga….

Grad Cres izgleda idilično sa svojim lijepo oslikanim plemenitaškim kućama. Središte Cresa udaljeno je od marine 10 minuta ugodnog hoda šetnicom uz more. U Cresu možete posjetiti poznati benediktinski samostan koji se diči bogatom zbirkom ikona iz 15. stoljeća te franjevački samostan sa crkvom svetog Frane iz 14. stoljeća. Istražite romantične uličice i uživajte u pogledu u nekom od brojnih uličnih kafića i restorana.

Vez:

Postoji mogućnost priveza u gradskoj luci i lokalnoj marini. Mi preporučamo vez u ACI marini Cres koja se nalazi na ulazu u kanal, sa njegove desne strane. Zbog valovitog mora i opasnosti od štete ne vezujte se s vanjske strane lukobrana dok čekate da se oslobodi mjesto u marini već zauzmite slobodno mjesto i po potrebi se presidrite poslije. Marina ima 460 vezova. Tik uz marinu nalazi se benzinska crpka, dubina uz gat 5 m.

Opskrba namirnicama:

U marini se nalazi kafić, restoran, trgovina brodskom opremom, apartmanski smještaj i trgovina mješovitom robom. Više mogućnosti za kupovinu imate u luci i starom gradu Cresu.

Dan 6. (četvrtak) Cres-Unije 21NM

Naše jedrenje se polako bliži kraju i važno je što više vremena provesti u plivanju, jedrenju i istraživanju.

Naš slijedeći otok jesu Unije. Na otoku živi manje od 100 ljudi. Većinom se bave turizmom, ribarstvom i poljoprivredom.

Naša preporuka uvala Maračol.

Vez:

Uvala je zaštićena od svih vjetrova osim SE. U uvali su usidrene plutače. Način veza, pramcem na bovu, a krmu vežite na obalu. Možete se prošetati do 30 min udaljeng mjesta Unije na drugoj strani otoka.

Ako očekujete SE vjetar dobra je odluka da zaklon potražite u luci Mali Lošinj udaljenoj 10NM ili otplovite do otoka Suska koji je dobro zaštićen od juga, ali je otvoren na buru.

Dan 7. (petak) Unije – Silba 25NM

Naše posljednje večer prije povratka u matičnu luku neka bude magična Silba. Na početku naše plovidbe dotaknuli smo se njenih obala, a sad si priuštite kompletni doživljaj. Šetnja po cijelom otoku, večera u konobi, neka iskustvo bude potpuno.

Vez:

Probajte naći mjesto za vez na sjevernoj strani otoka, u maloj lučici. Petak je i večina charter brodova nalazi se u blizini svojih luka ili su se već vratili, tako da postoji velika šansa da nađete slobodan vez. Ako je najavljena jaka bura nikako se nemojte vezati na N strani otoka, nego zaklon potražite u uvali Sv. Ante gdje su usidrene plutače. Mjesto Silba je od uvale udaljeno nekih 30 minuta hoda.

Dan 8. Silba – ACI marina Šimuni – 12NM

Samo su 2 sata plovidbe do ACI marine Šimuni. Čekamo vas oko 10h. Dobro nam došli.

Sailing Spirit

Povezani članci