OCEANIS EARLY BIRD POPUST 20%

Ponuda vrijedi do 30.04.2024.

Južna ruta

Ako ste naumili provesti 7 dana na jedrilici i za to ste izabrali Pag, ACI marinu Šimuni kao polaznu luku, u ovome tekstu pokazati ćemo vam zanimljive luke i uvale. A kako se ACI marina Šimuni nalazi na poziciji između “sjevernog” i “južnog” dijela naše obale, podijelili smo ovaj  prikaz na 2 dijela i nazvati ćemo ih SJEVERNA ruta i JUŽNA ruta.

Južna ruta uključuje jedan Nacionalni park (Kornati) i jedan park priroda (Telašćica-Dugi Otok). Osim ta 2 bisera prirode, područje obiluje malim otocima, brojnim uvalama i malim selima. Kao i većim gradovima kao što su Zadar i Šibenik.

Dan 1.  (subota) ACI marina Šimuni-otok Maun ili Olib – 3-9 NM

Ovisno o vremenu Vašeg dolaska u bazu u subotu, nakon obavljenog shoppinga i papirnatog dijela preuzimanja plovila i ukoliko su vremenski uvjeti pogodni, možete isploviti do uvale Šip na otoku Maunu, koja je udaljena 3NM od ACI Marine Šimuni. U tom se kratkom vremenu možete malo bolje upoznati s brodom i provjeriti radi li sva oprema kako treba. A ako želite još više. Za sat vremena možete doploviti do Oliba. Slatinica, Draga ili luka Olib, sve su to uvale gdje možete naći vez ovisno od vremenske prognoze.

VEZ:

Na otoku Maunu možete sidriti, dno je muljevito i sidro dobro drži. Dobro je zaklonište za vjetrove iz NW i NE smjera, ali ako puše vjetar iz S smjera bolje je potražiti vez na obližnjem Olibu.

Na otoku Olibu preporučujemo uvalu Slatinicu na E strani otoka gdje je postavljeno 15 bova. Uvalu sa tirkiznim morem i pješčanom plažom mnogi smatraju jednom od ljepših na ovoj dijelu Jadranskog mora. Ali oprez, uvala Slatinica skroz je otvorena na vjetove iz N smjera tako da je bolje otploviti negdje drugdje ako je prognoza bura ili tramontana.

Dobro zaklonište za buru može biti uvala Draga na N dijelu Oliba. Lijepa uvala sa tirkiznim morem i pješčanim dnom. Sidri se na dubini od od 2-5 metara. Sidro dobro drži na pješčanom dnu. Uvala je otvorena na vjetar iz NW smjera. Ako očekujete jačanje vjetra iz toga smjera bolje je promijeniti mjesto za vez.

Dobra alternativa svim ovim uvalama može biti luka Olib. Smještena na W strani otoka. Ima mjesta za 17 brodova. Murinzi i vez na bok. Mjesto ima trgovinu i par restorana i kafića. Dobro je zaklonište za sve vjetrove osim za vjetrove iz NW smjera.

Dan 2.  (nedjelja) Olib-Rava – 25NM

Nakon jutarnjeg kupanja zaplovite prema jugu. Naše slijedeće mjesto neka bude otok Rava. Mali otok u neposrednoj blizini Dugoga Otoka koji u svojim uvalama nudi mnoštvo mogućnosti za vez. Cijeli otok ima ukupno 15 uvala, što je s obzirom na veličinu otoka stvarno veliki broj. Mi preporučamo one uvale bliže Dugom otoku.

Plovidba:

Da bismo doplovili do Rave moramo ploviti uz druge otoke, jer je ovo područje poznato po velikom broju manjih i većih otoka, a udaljenosti između pojedinih otoka toliko su male da svakih sat vremena možete biti na drugom otoku ili uvali. Neka nas naša ruta vodi u prolaz Zapuntel. Prolaz Zapuntel je kanal koji prolazi između otoka Ista i Molata. Dubine u prolazu ima dovoljno, jedino je u najužem dijelo potreban malo veći oprez jer su se Ist i Molat ovdje približili na svega 50m udaljenost. U prolazu sa lijeve i desne strane moguće je naći vez i biti dobro zaklonjen čak i od bure koja u samom prolazu jako puše. Dalje nastavljamo plovidbu uz W strani otoka Molata gdje nakon Rta Bonaster ulazimo u arhipelag kojeg za SW strane zatvara Dugi Otok.

Vrijeme je za plivanje, pa se odlučite i potražite neku samo vama lijepu uvalu na Dugom Otoku ili Zverincu. Mi preporučamo malu lagunu koju čine otočići Planatak Veli, Planatak Mali i Dugi Otok . Nakon kupanja još imate nekih sat vremena do otoka Rava, gdje možete izabrati uvalu prema vlastitim željama.

Vez:

U uvali Lokvina nalaze se usidrene plutače. Uvala je zaklionjena od svih vjetrova osim SE.

U uvali Marinica može se vezati na betonskom molu, malo dalje od pristaništa trajekta. Dubina uz mol 3m. Sidrenje u uvali nije dozvoljeno. Mjesto se još zove i Vela Rava. Restoran, trgovina. Ako SE vjetar pojača, uvalu treba napustiti i otploviti u susjednu uvalu Paladinica gdje su usidrene plutače.

Malo južnije nalazi se uvala Grbavac gdje se nalazi restoran. Vez je moguć na betonskom molu sa murinzima, a u uvali su usidrene i bove. Vezovi su vlasništvo restorana. Običaj je, a i pravilo kad se vežete na vez od restorana, da tada odete i u restoran na večeru.

Dan 3. (ponedjeljak) Rava-Kornati  20 NM

Nastavljamo našu plovidbu u smeru SE, prema Nacionalnom parku Kornati. Službeni plovni ulazi u NP Kornati su Vrata od Opata i prolaz Velika Proversa, odnosno Mala Proversa. Kornatski otoci protežu se u duljinu od oko 20 nm, od Dugog otoka na NW do otoka Žirje na SE, te u širinu od oko 8 nm od otoka Pašman, Vrgada i Murter na N i NE  U Nacionalnom parku vrijede malo drugačija pravila i potrebno ih se je pridržavati.

Prvo malo o ulaznicama. Ulaznicu treba imati svaki posjetitelj nacionalnog parka. Ulaznice se mogu kupiti unutar NP Kornati ili na web shop-u. Korisne informacije možete pronaći na

http://www.np-kornati.hr/index.php?lang=hr

Predlažemo da prije plovidbe proučite pravila unutar Nacionalnog parka kako bi vaš boravak bio što ugodniji.

VEZ:

Mi Vam preporučamo nekoliko mjesta unutar Nacinalnog parka u kojima možete noćiti. Selo Vrulje, najveće mjesto na otoku Kornatu. Možete se vezati ispred nekoliko restorana, koji svi imaju vlastite vezove. Tu su i usidrene bove od Nacionalnog parka. Uvala je dobro zaklonjena od SE i NE vjetra, otvorena je na NW i W smjer vjetra koji ne predstavljaju problem ako ne ojačaju.

Slijedeće mjesto pogodno za provesti noć je ACI marina Piškera. Nalazi se na N strani otoka Panitula Vela uz otok Piškera .

Pred ulazom u marinu su otok Panitula Mala i hridi Škanji. Ako dolazimo sa W ili S strane možemo proći između hridi Škanji i S rta Panitule Vele gdje je dubina po sredini prolaza 7 m. Prilaz marini sa NW strane prolazom između Panitule Vele i Piškere NIJE MOGUĆ. Prilaz sa N strane najbolje pokazuje otočić Veseljuh iza kojeg je kanal Lavsa-Piškera. Nakon prolaska kroz kanal desno se vidi marina.

Uz obalu otoka Piškere ima plićina koje su označene bovama. Tako da pripazite prilikom uplovljavanja. Iako je marina zaštićena od bure, bura ipak otežava uplovljavanje i isplovljavanje iz marine.

NE i SE vjetar  ako ojačaju stvaraju valove u marini.

Dobra vijest je ako ste vezani u marini ne morate kupovati ulaznicu u NP Kornati. Cijena ulaznice uključena je u cijenu dnevnog veza u marini.

Marina ima restoran i trgovinu s prehrambenim namirnicama.

Sama marina smještena je na osami, a na vrhu otočiča pruža se prekrasan pogled i fantastičan zalazak sunca.

Plovidba:

U plovidbi otoka Rava  prema Kornatima kurs nas vodi uz N obalu Dugog otoka. Tu je odmah malo mjesto Luka. Nekoliko kuća i nekoliko mjesta za vez. Pazite na brojne plićine i hridi kojih ima dosta sa ove strane Dugog Otoka. U Tri Luke postoji benzinska pumpa, dubine uz mol ima dovoljno.Ne propustite posjetiti Sali, najveće mjesto na Dugom Otoku, u tijeku je obnova luke, pa je moguće da svi vezovi nisu raspoloživi. 4 NM nakon luke sali dolazimo do kraja Dugoga Otoka (dug je 43 km). Ovdje prema planu plovidbe ulazimo u arhipelag Nacionalnog parka Kornati i to kroz prolaz Mala Proversa. Dubina je oko 5 m, a sam prolaz označen je zelenim i crvenim plutačama i mora se ploviti između. Nakon prolaza sa naše lijeve strane počinju Kornati, a sa naše desne još jedan Park prirode uvala Telaščica, najveća i najzaklonjenija uvala na Dugom otoku. Luka Telašćica proteže se 8 km unutar otoka, najveća širina je 1,5 km, a u njoj i oko nje smjestilo se i šest manjih otočića.

U nizu njenih krakova, uvala i uvalica, ovisno o vjetrovima, uvijek se nađe dobro privezište. Gotovo svugdje po krakovima uvale usidrene su plutače. Uz sjevernu stranu Telašćice, koja je cijela u zavjetrini od bure, najomiljenija je uvala Ćuška Duboka. More se tu gotovo kilometar uvuklo u otok među strme, gole stijene. U dnu uvale uvale more je duboko samo 3 m, a ima i hridi na koje treba pripaziti. Najviše plovila zadržava se u uvali Mir. Kako je Telašćica park priroda, za boravak unutar uvale potrebno je imati ulaznicu.

Kad plovite kroz Nacionalni park Kornati činite to pažljivo i sa oprezom, jer arhipelag osim ljepotom, obiluje mnoštvom hridi i plićina. Znači, neka vam vaša pomorska karta bude uvijek u kokpitu.

Dan 4. (utorak) Kornati – Uvala Soline (otok Pašman) 15 NM

Nakon jutarnjeg kupanja u nekoj od uvala zaplovite prema otoku Vela Smokvica i kroz Opatska Vrata izađite iz Kornata. Zajedrite na sjever prema otoku Pašmanu, ali prije svakako oplovite otok Žut. Brojne uvale zovu vas na kupanje, a tu je i najveća luka Žut gdje se je smjestila istoimena ACI marina Žut. Osim marine u uvali se je smjestilo i nekoliko restorana koji imaju svoje vezove. Možete se i usidriti i popeti se na vrh Tvrdomešnjak, brdo iznad ACI marine sa kojeg se pruža lijep pogled.

Naravno, i otok Žut možemo preporučite kao sigurno sidrište za provesti noć. Za plovidbu, boravak, sidrenje i kupanje pogodnija je sjeveroistočna strana od one druge strane okrenute prema Kornatu.

Nakon odmora na Žutu mi ćemo zaploviti prema uvali Soline na otoku Pašmanu.

Uvala Soline jedna je od najljepših i najvećih uvala na otoku Pašmanu, koja se nalazi u susjedstvu popularne uvale sv. Ante. Sidrenje je dopušteno, a u uvali su postavljene i plutače za privez.

U SE kraku uvale zaklonište je od vjetrova iz I i II kvadranta. NW uzrokuje bibavicu. NW krak uvale je zaštićen od valova NW. Može se reći da je uvala Soline dobro zaklonište za sve vjetrove.

U uvali se nalaze i dva restorana.

Dan 5. (srijeda) Soline-Molat 28 NM

Ujutro počinje naš povratak prema matičnoj marini. A zaploviti ćemo prema otoku Molatu i malom otočiću unutar Brguljskog zaljeva.

Na svome putu zaploviti ćemo uz otok Iž. Na južnom dijelu otoka u uvali Vodenjak koju zatvara otok Školjić možemo napraviti pauzu za ručak i kupanje. Možemo sidriti ili se privremeno vezati na plutaču koja je besplatna ako ostajemo do 2 sata.

Preploviti ćemo NE stranu Iža gdje se uz brojne uvale nalazi i glavno otočko mjesto Veli Iž u koji možemo pristati na kratko radi nabave namirnica. U Velom Ižu nalazi se i mala marina.

Kad napustimo obale Iža ostalo nam je oko 12NM do Brguljskog zaljeva, odnosno otoka Molata.

VEZ:

Sidrenje ispred uvale Lučina i Podgarbe na pješčanom dnu koje dobro drži. Organizirano sidrište sa usidrenim plutačama nalazi se u prolazu između otočića Brguljski i obale otoka Molat. U uvali Luka može se također sidriti na pješčanom dnu.

Vaz je moguć i u malom selu Brgulje na betonskom molu gdje su postavljeni murinzi.

U samom selu nalazi se nekoliko barova i restorana. Cijeli Brguljsi zaljev izložen je SE vjetru. Dobro je zaklonište za sve ostale vjetrove. Od bure dobar zaklon je iza otočića nasuprot selu Brgulje.

Dan 6. (četvrtak) Molat-uvala Sakarun (Dugi otok) 12NM

Naše jedrenje se polako bliži kraju i važno je što više vremena provesti u plivanju, jedrenju i istraživanju.

Naša slijedeća uvala jest uvala Sakarun.

Ali prije nego se zaputite tamo navratite u Božavu i vežite se na vanjski mol ili uđite unutar gradske luke gdje su postavljeni murinzi. Iskoristite vrijeme da popijete kavu i prošećete po idiličnom malom dalmatinskom selu.

Unutarnji dio luke iza lukobrana odčno je zaklonište po svim vjetrovima, jedino kada jugo ojača unutar luke osjeće se bibavica.

Nakon Božave držite se obala Dugog Otoka i doplovite do krajnjeg NW dijela gdje se prije otočića Vele i Male Lagne nalazi olupina potonule brodice čiji jarbol viri iz mora. Možete se usidriti na dubini od 3m i doplivati do potonule brodice i zaroniti.

Na putu prema Sakarunu ploviti ćete blizu svjetionika Veli Rat koji djeluje doista impozantno. Od svjetionika još vas manje od sat vremena dijeli od uvale Sakarun.

U uvali su postavljene plutače za privez. Može se i sidrite, ali tada se nalazite daleko od obale. More je tirkizne boje, a do obale možete plivati ili se poslužiti malim čamcem sa broda. U moru je pijesak dok je na obali sitni šljunak.

U uvali se nazi mali restoran i jedan bar. Preko dana na plaži ima dosta ljudi jer plaža nije jako udaljena od mjesta Veli Rat. Ali zato po noći možete uživati u miru i tišini. Svakako preporučamo da posjetite ovi uvalu.

Uvala je zaštićena od svih vjetrova osim SE.

Dan 7. (petak) Sakarun – Silba 18NM

Naše posljednje večer prije povratka u matičnu luku neka bude magična Silba. Šetnja po cijelom otoku, večera u konobi, neka iskustvo bude potpuno.

Isplovite ujutro nakon kupanja u tirkiznom moru. A zatim usmjerite brod prolazu između otoka Škrda i Ist. Vremena imate dovoljno pa otplovite i do Oliba, do sjeverne uvale Slatinica ili do uvale Sv. Nikola na SE strani otoka.

Olib ima nekoliko lijepih pješčanih plaža, pa je šteta kad se već nalazite ovdje da ne posjetite neke od njih. Sad zaplovite prema NW i obiđite Olib sa W strane, a zatim se uputite prema maloj luci na Silbi.

Vez:

Probajte naći mjesto za vez na sjevernoj strani otoka, u maloj lučici. Petak je i večina charter brodova nalazi se u blizini svojih luka ili su se već vratili, tako da postoji velika šansa da nađete slobodan vez. Ako je najavljena jaka bura nikako se nemojte vezati na N strani otoka, nego zaklon potražite u uvali Sv. Ante gdje su usidrene plutače. Mjesto Silba je od uvale udaljeno nekih 30 minuta hoda.

Dan 8. Silba – ACI marina Šimuni – 12NM

Samo su 2 sata plovidbe do ACI marine Šimuni. Čekamo vas oko 10h. Dobro nam došli.

Sailing Spirit

Povezani članci