OCEANIS EARLY BIRD POPUST 20%

Ponuda vrijedi do 30.04.2024.

Vjetrovi na jadranu

Tramontana jest hladan, suh vjetar koji se spušta s planina sjevernoga Sredozemlja i jadranskoga priobalja. Na Jadranu puše poput bure, ali više iz sjevernog dijela, a u području otoka Paga skreće malo i prema sjeverozapadu, i nikada ne dostiže jačinu bure. Praćen je vedrim vremenom. Dalje od obale je jači i stvara velike valove.

Bura – NE Bura je tipičan vjetar hladnog razdoblja; puše iz sjeveroistočnog kvadranta, pretežno je sjeveroistočnog smjera. Puše s planina obalnog pojasa i nosi hladan, suh zrak, pa se osjeća vrlo neugodno kao leden vjetar. Puše u izvanredno žestokim udarima, koji se nazivaju refuli.Dva su tipa bure: vedra ili anticiklonska bura, poznata po olujnim pa i orkanskim (preko 118 km/h) udarima vjetra, nastaje za vrijeme suhog i vedrog vremena pri visokom tlaku te tamna, škura bura ili ciklonska, također dovoljno jaka da stigne do talijanske obale, praćena oblačnim i kišovitim (čak i snježnim) vremenom. Niski oblaci jednolične boje dižu se iz pravca jugozapada, a tlak pada. Bura se vrlo strmo ruši u more, koje dimi, jer vjetar raspršuje kapljice s valova. U kanalima je bura opasna za manje brodove i čamce jer se katkad može pojaviti iznenada, gotovo bez ikakvog predznaka, i odmah zapuhati orkanskom snagom.  Bura puše duž cijele obale, posebno može biti jaka u zimskom periodu. Puše i u ljetnim mjesecima, ali nije toliko jaka i ima kraće trajanje.

Jugo– SE jugo je jedan od vjetrova na Jadranu koji puše cijelu godinu, i to sa jugoistoka. Jugo se najčešće pojavljuje uz kišovito i oblačno vrijeme, ali može puhati i za vedra neba. To su dva tipa juga, koji se razlikuju po postanku kao i po značajkama vremena. Jugo uz vedro nebo naziva se   anticiklonalno, dok se jugo s vlažnim vremenom naziva ciklonalno . Ciklonalno jugo topao je i vlažan vjetar. Puše iz ESE i SSE smjera. Može biti olujne pa čak i orkanske jačine. Razvija visoke morske valove. Nebo je prekriveno gustim i vrlo niskim oblacima, a često donosi obilnu kišu. Tih dana su naši Dalmatinci loše volje. Ljeti jugo obično ne traje dulje od tri dana, a zimi može potrajati i do deset dana, a katkad uz manje prekide i do tri tjedna. Uz svu jačinu i dugo trajanje jugo na Jadranu nije tako opasan vjetar kao bura. Jugo ne nastupa naglo poput bure i puše bez mahova pa se nautičari mogu na vrijeme zakloniti u luke.

Maestral– NW – (SZ) –Maestral je tipični vjetar ljetnog razdoblja na Jadranu. Puše pretežno iz zapadnog ili sjeverozapadnog smjera. Na nekim lokalitetima, zavisno od konfiguracije i položaja otoka i kanala, puše iz smjera zapad – sjeverozapad. Vjetar je lijepog vremena gdje je nebo vedro a temperatura ugodna. Ljetni maestral lijepog vremena puše redovito svakog dana. Počinje između 8 i 9 sati, najjače oko 14 sati, a prestane oko 18 sati ili najkasnije pri zalazu sunca. Puše obično kao umjereni vjetar jačine 3 do 5 bofora, pa je zbog toga idealan vjetar za jedrenje

Nevere i neverini – Osim lokalnih vjetrova, na Jadranu se pojavljuju lokalne i kratkotrajne vremenske oluje manjih razmjera – nevere ili neverini. Pojavljuju se u svim godišnjim dobima, ali češće u ljetnom dijelu godine. Nevere su obilježene žestokim i opasnim udarima vjetra (do 15 – 40 kt), te obično jakom kišom, sijevanjem i grmljavinom, te padom temeperature. Češće su iz zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Sailing Spirit

Povezani članci